GRILOVACÍ NADŠENEC

Základní minimum k úspěšnému grilování:

  1. KVALITNÍ MASO. Hovězí nejlépe 2 – 3 týdny vyzrálé, ostatní typy masa čerstvé. Divočina je výjimkou, ta musí viset a zrát také, ale s tím se doporučuji obrátit na odborníka. Maso na steaky by se před přípravou nikdy nemělo omývat vodou. Lze osušit papírovým ubrouskem. 
  2. PŘÍPRAVA MASA. Zralé hovězí maso má spoustu aroma i bez marinád, postačí pepř a kvalitní olivový olej, po grilování sůl. Ostatní maso dle libosti marinujeme. Ovšem vždy platí pravidlo nechat alespoň 1 hodinu maso natemperovat, tzn. vyndat z lednice před grilováním. 
  3. SPRÁVNÁ VYSOKÁ TEPLOTA. Poznáme ji tak, že na tál kápneme 1 kapku vody. Kapka vody bude na tálu chvilku „tancovat“, než se vypaří. Později, dle zkušeností, stačí přiložit dlaň 5 cm nad tál a pocitově teplotu odhadnout. 
  4. ŠUP S FLÁKOTOU NA GRIL. Na rozpálený gril přendáme maso kuchařskými kleštěmi nebo pinzetou. Při přípravě a grilování do masa nikdy nepícháme vidličkou. Pokud jsme použili marinády, necháme je dostatečně okapat, nebo je dokonce můžeme setřít papírovým ubrouskem. 
  5. NA TÁLU JE TO FOFR. Maso obracíme pouze jednou. Zbrklé obracení vše pokazí, protože maso se může potrhat. Správnou chvíli, kdy ho otočit, poznáte kupříkladu podle toho, že z horní strany masa začne vystupovat šťáva. Dále vám může pomoci známá „prstová metoda“. Po pár grilovačkách už si každý najde metodu, která mu nejlépe vyhovuje. Dostupný je i vpichovací teploměr, kterým můžete maso hlídat. Mně osobně už jen stačí steak stlačit prstem a je mi jasné, jestli jde dolů nebo má ještě čas. S trochou cviku to není žádná věda. 
  6. ODPOČINEK. Většina steaků si po tom maratonu na grilu ráda odpočine. Po grilování je dobré steaky nechat pár minut odpočinout v přikryté teplé keramické míse. Šťáva se tak vrátí z povrchu dovnitř do steaku, kde ji chceme mít. Steak posolíme kvalitní solí s velkými krystaly nebo lupínky. Můžeme přidat i plátek másla přímo na steak, pokud víme, že maso nebylo příliš šťavnaté.

7. I OČI JEDÍ. Vždy bychom si měli dát záležet na tom, jak steak a přílohy naservírujete. Nezabere to moc času a výsledný efekt znásobí naše snažení.