Grilovaný losos s citronovým máslem
je nejzdravější ryba především pro svůj vysoký obsah omega-3- mastných kyselin, bílkovin a dalších tělu prospěšných látek. Ryby bychom měli jíst 1-2x týdně. Losos je ryba oblíbená zpravidla i u dětí. Kvalitní a čerstvé ryby mají své specifické aroma, které je škoda přebíjet hromadou bylinek a aromat. Vystačíme si s pár základními čerstvými ingrediencemi.
Suroviny:
- filet z lososa s kůží
- kvalitní olivový olej
- 50 g másla
- 1 stroužek česneku
- 1 citrón (BIO)
- 250 g cherry rajčat
- Rukola, okurka
- hnědý cukr
- mořská sůl
Postup:
Filet z lososa rozdělíme na jednotlivé porce, jemně osolíme z obou stran a potřeme olivovým olejem. Steaky vložíme na rozpálený tál a stranu s kůží grilujeme jako první. Grilujeme z každé strany 2 –4 minuty podle síly steaků. Jakmile steak začne na svém povrchu uvolňovat tuk je čas jej obrátit. Steaky sundejte z tálu a na každý položte plátek citronového másla.
Filet z lososa rozdělíme na jednotlivé porce, jemně osolíme z obou stran a potřeme olivovým olejem. Steaky vložíme na rozpálený tál a stranu s kůží grilujeme jako první. Grilujeme z každé strany 2 –4 minuty podle síly steaků. Jakmile steak začne na svém povrchu uvolňovat tuk je čas jej obrátit. Steaky sundejte z tálu a na každý položte plátek citronového másla.
CITRÓNOVÉ MÁSLO: Lehce změklé máslo utřete s prolisovaným česnekem, lžící citrónové šťávy, 1 špetkou citrónové kůry (pokud máte BIO citrón) a solí. Máslo vytvarujte a zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici ztuhnout.
SALÁT: Zeleninu omyjeme. Rajčátka půlíme, okurku na plátky či kostičky, rukolu můžeme lehce natrhat. Zálivku připravíme z citronové šťávy a hnědého cukru.