Grilovaný T-bone steak

je z hřbetní kosti ve tvaru písmene T, která protíná 2 svaly, a to nízký roštěnec a pravou svíčkovou. Právě tato kost dává kvalitnímu vyzrálému masu výraznou chuť. Steaky tohoto typu váží běžně okolo 500 g. Váha steaku na foto je 740 g před grilováním.

Suroviny:

  • 2 hovězí vyzrálé steaky T-bone, vysoké 3 cm
  • 1 dcl kvalitního olivového oleje
  • čerstvě nahrubo mletý barevný pepř
  • hrubozrnná mořská sůl
  • máslo

Postup:
Steaky namasírujeme olivovým olejem a opepříme. Marinujeme nejlépe přes noc v chladničce. Pokud máme k dispozici vakuové misky, můžeme vakuovat v nich cca 1 – 2 hodiny, proces marinování tím urychlíme. Z chladničky steaky vyndáme alespoň 1 hodinu před grilováním. Grilujeme z každé strany 4 – 7 minut podle síly steaků a požadovaného stupně propečení. Poté sundáme z grilu a na každý steak položíme plátek másla nebo zakápneme olivovým olejem. Vložíme do připravené ohřáté keramické mísy a necháme cca 5 minut stát přikryté, aby se máslo rozpustilo a steak došel. Osolíme