Rumpsteak na tálu

je hovězí maso z  květové špičky. Steaky jsou větší s jemným tukovým žilkováním, které masu dodává výraznou chuť. Je důležité, aby tyto steaky byly dobře vyzrálé, jinak mohou být tuhé.

Suroviny:

  • Rumpsteak 4 plátky vysoké 3-4 cm
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • kvalitní olivový olej
  • čerstvě mletý černý pepř
  • mořská sůl
Postup:

Připravíme si bylinky a natrháme na kusy.

Steaky namasírujeme olivovým olejem a opepříme. Do mísy vkládáme maso střídavě s natrhanými bylinkami a zalijeme olivovým olejem. Takto naložené maso nechte marinovat nejlépe přes noc v lednici. Pokud máte k dispozici vakuové misky, můžete vakuovat v nich. Aroma se lépe a rychleji natáhne do masa a postačí jen 3 hodiny.

Grilujeme z každé strany 4-7 minut, podle síly steaků a požadovaného stupně propečení.  Sundáme z grilu a vložíme do připravené ohřáté keramické misky, a necháme cca 3-5 minut stát přikryté, aby steak došel. Posolíme mořskou solí. Jako příloha se hodí grilovaná zelenina nebo zelené fazolky restované na slanině.